5 weetjes die je niet wilt missen over planten op kantoor.

  • 14-2-2021

Planten op kantoor, in je werkruimte of in huis. Het ziet er niet alleen heel sfeervol uit, maar het heeft ook een positieve werking op het concentratievermogen, de productiviteit en de creativiteit. Daarnaast zorgen ze voor een schone lucht en een gezond klimaat. Hoe dat precies zit leggen we hieronder uit.

De kleur groen

Laten we bij de basis beginnen. De kleur groen wordt gezien als de kleur van groei en ontwikkeling. Het straalt ontspanning en creativiteit uit. Niet zo gek dus dat uit onderzoek is gebleken dat de kleur groen een positieve werking heeft op je creativiteit en concentratie. Dit positieve effect komt al tot uiting wanneer je een foto van planten ziet of bomen door het raam.

Naast de kleur groen hebben planten gelukkig nog veel meer goede eigenschappen. Maar om hiervan te profiteren moet je ze toch écht naar binnen halen.

Planten zuiveren de lucht.

Planten zetten net als bomen CO2 om naar zuurstof en zorgen er op die manier voor dat de lucht gezuiverd wordt. Tijdens dat proces filteren ze schadelijke stoffen en vieze geurtjes uit de lucht die afgebroken worden in de wortels van de plant. Dit met frisse lucht en de uitstoot van zuurstof als gevolg.

Planten zorgen voor een verhoogde luchtvochtigheid.

Planten zorgen ook voor een betere luchtvochtigheid. Erg belangrijk, want uit onderzoek is gebleken dat een verhoogde luchtvochtigheid op kantoren een aantal klachten kan verminderen, zoals een droge huid, keelpijn en verkoudheid. Houd je planten daarom goed in het oog want wanneer de luchtvochtigheid in een ruimte niet goed is, schroomt een plant niet dat te tonen. Je zult dan merken dat de puntjes van de bladeren geel en bruin kleuren. Dan is het de hoogste tijd om de luchtvochtigheid te controleren!

Planten heb een positieve invloed op de akoestiek.

Ook op akoestiek hebben planten een positieve werking. Dit komt doordat geluiden worden opgevangen door de bladeren en vervolgens verzacht door worden gelaten. Heb je last van een galm op kantoor of in je werkkamer dan kunnen planten een uitkomst bieden. 

Planten zorgen voor betere prestaties en minder stress.

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de invloed van planten op de mens. Ook met betrekking op prestaties en het gevoel van angst en stress.

Net als de kleur groen hebben bloemen en planten een ontspannende werking die stress en angstgevoelens kunnen verminderen. Uit een studie onder ziekenhuispatiënten bleek dat de aanwezigheid van bloemen en planten in de omgeving zorgde voor een positievere gedachte over hun behandeling.

Ook is er een onderzoek gedaan naar de prestaties van mensen in een omgeving met planten en een omgeving zonder planten. Door alle deelnemers eerst een opdracht te laten uitvoeren in dezelfde ruimte en de groep later op te splitsen, kon een verschil gemeten worden in de prestaties. Wat daaruit kwam? De groep die de tweede opdracht maakte in de kamer met planten presteerde beter!

Al met al genoeg redenen om te investeren in het klimaat op kantoor en de gezondheid van je medewerkers. Top collega’s dus die groene vrienden!