Minder alcohol voor een betere gezondheid

  • 1-1-2022

Dry January, een maand zonder alcohol na de feestdagen. Sinds een aantal jaar een trend op het gebied van gezondheid. Wat doe jij, haal jij de kurkentrekker meteen weer tevoorschijn om de schade in te halen? Probeer de verleiding liever te weerstaan en trek Dry January door in een nieuwe gewoonte, een leven met minder alcohol. 

Een wijntje of een biertje in de avond, het is zo lekker en gezellig. Wat kunnen we daarvan genieten. Aan die gezelligheid zit ook een keerzijde. Alcohol heeft een grote invloed op lichaam en geest. Zorg daarom dat een alcoholisch drankje iets speciaals blijft en geen gewoonte wordt. Verderop krijg je tips die helpen bij het minderen van alcohol. We vertellen eerst wat voor gevolgen alcohol heeft op je gezondheid. 

Wat zijn de gevolgen van alcoholgebruik op je gezondheid?

Wat zijn de gevolgen van alcoholgebruik op je gezondheid?

Het gebruik van alcohol heeft veel effect op je gezondheid. Op de korte termijn maar ook op de lange termijn. De korte termijn effecten merk je vaak al na een avondje flink doorzakken. Deze effecten zijn meestal van korte duur. Met lange termijn effecten is dat anders. Wanneer die zichtbaar worden zijn er serieuzere behandelingen nodig of is het soms al te laat. 

De effecten van alcohol op de korte termijn

Wanneer je alcohol drinkt komt deze via je mond en slokdarm in de maag terecht en via je maag in je bloed. Het bloed stroomt door je hele lichaam. In de hersenen veroorzaakt de alcohol een verlamming waardoor je het dronken gevoel ervaart. 

Typische symptomen zijn een veranderende stemming, een vertraagd reactievermogen en achteruitgang van het gezichtsvermogen. Dit zijn de symptomen die we over het algemeen niet als last ervaren. We voelen ons zelfverzekerder, dansen in het rond en praten gezellig met onbekenden.  

Onplezierige symptomen zijn er ook. Ben je één keer naar het toilet gegaan, dan blijf je heel de avond lopen. En de volgende dag… Barstende hoofdpijn, misselijkheid, braken en diarree. Waar komen die symptomen dan vandaan? Alcohol heeft invloed op de werking van de nieren. De urineproductie neemt toe. Je moet dus vaker plassen en je lichaam droogt uit. Ja, zelfs wanneer je door drinkt. Alcohol is vloeibaar maar heeft door de werking op de nieren een uitdrogend effect. Hierdoor wordt je ontlasting vloeibaarder en krijgen ook je hersenen minder vocht. Dit veroorzaakt hoofdpijn en diarree. Kan je het niet laten om te drinken, zorg dan altijd dat je naast de alcohol ook voldoende water drinkt.

De effecten van alcohol op de lange termijn

Doordat de alcohol uit het genuttigde drankje in je bloed komt, stroomt het langs hele belangrijke organen in je lichaam. Denk aan de lever, nieren, alvleesklier, longen, hart- en bloedvaten en je darmen. Overmatig alcoholgebruik over een langere periode kan deze organen flink aantasten. Uit onderzoek is gebleken dat kanker aan deze organen veroorzaakt kan worden door overmatig alcoholgebruik. Erg belangrijk dus om eens na te denken over je eigen gezondheid en de invloed van alcohol daarop. 

Weet jij hoeveel alcohol je drinkt?

Hoe kan ik mijn alcoholgebruik verminderen?

Minderen met alcohol wordt makkelijker wanneer je weet hoe je dit het beste aan kunt pakken. Daarom vind je hier de tips die jou gaan helpen. Heb jij weleens bijgehouden hoeveel je precies drinkt? Haal je snoep en chips niet in huis omdat het dan op gaat? Dat soort trucjes werken ook bij alcohol.

Weet wat je… drinkt

Heb jij enig idee hoeveel alcohol je gemiddeld nuttigt? Als dat niet het geval is, is het belangrijk om dat eerst inzichtelijk te krijgen. Dit kan je doen met behulp van een lijstje waarop je de alcoholische versnapering bijhoudt maar er zijn ook verschillende apps die je kunnen helpen. Download ze, vul in wat je drinkt en krijg een gepersonaliseerd beeld van jouw gebruik.

Haal geen alcohol in huis

Net als bij ongezond eten, werkt het niet in huis halen van de verleiding ook bij het afbouwen van alcoholgebruik. Wanneer je het niet in huis hebt wordt het lastiger om overstag te gaan. Ga zorgvuldig om met het moment en de hoeveelheid alcohol die je in huis haalt. Wil je alleen in het weekend drinken, haal dan op vrijdagavond de drankjes in huis. Ga de schade van de week niet inhalen maar koop zuinig in.

Neem een alcoholvrij alternatief

Vind jij het moeilijk om minder te drinken terwijl de mensen om je heen wel een alcoholisch drankje pakken. Probeer dan gezellig mee te doen met de alcoholvrije versie. Het alcoholvrije assortiment van pilsners, speciaal bieren, (mousserende) wijnen en zelfs ‘sterke’ dranken wordt steeds uitgebreider en beter. Er zijn online ook veel recepten te vinden van virgin cocktails, erg leuk om die zo goed mogelijk na te maken. Uiteraard serveren we onze alcoholvrije versie wel op dezelfde manier als de alcoholische om de ultieme beleving te bereiken. 

Zorg dat je eerst de dorst lest

Vind je die non-alcoholische alternatieven nou echt helemaal niks. Drink dan eerst een glas water voor je aan de wijn of het biertje begint. Alcohol is geen dorstlesser en heeft juist een uitdrogende werking. Een glas water voor- en tijdens het drinken van alcohol is altijd een goed idee!

Alcohol, nee dank je

Wat denk jij, kan het een beetje minder?

Je weet wat alcohol doet met je lichaam op de korte en de lange termijn. We hebben je tips gegeven die je kunnen helpen om je gewoontes aan te passen en je leefstijl te veranderen. Nu is het aan jou om de kennis in de praktijk te brengen. Wil je een stok achter de deur, vraag dan een vriend om deze uitdaging samen aan te gaan. Dan kun je elkaar motiveren.

Bronnen & inspiratie: Radar - AvrotrosAlcoholinfo.nl