Lees meer over de strijd tegen hooikoortsklachten

Hoe meer je weet over hooikoorts, hoe beter je jezelf kan beschermen. Bij hooikoorts ervaar je klachten aan de luchtwegen en de ogen die worden veroorzaakt door het inademen van pollen. De medische term voor hooikoorts is seizoensgebonden allergische rhinitis.

Hooikoorts komt voor in het bloeiseizoen van verschillende soorten bomen, grassen en kruiden, in bepaalde jaargetijden, meestal in het voorjaar. Deze periode staat ook wel bekend als het pollenseizoen. Wil je weten welke pollen in welke periode voorkomen? Bekijk dan onze Pollenkalender. 

Allegra fexotabs of Allegra Neusspray Duo wordt gebruikt om de symptomen van hooikoorts te verlichten.

Het pollenseizoen

Pollen zijn kleine reproductieve cellen van planten. Ze worden geproduceerd door veel bomen, grassen en kruiden. Doordat ze klein en licht zijn, kunnen pollen zich gemakkelijk door de lucht verplaatsen. Verschillende soorten pollen komen in verschillende periodes voor, dit heet het pollenseizoen. Pollenallergie is daarom seizoensgebonden en begint met het bloeien van specifieke soorten bomen. Het lastigste zijn zonnige en winderige dagen, dan bevinden er zich veel pollen in de lucht.

Hooikoorts symptomen en histamine

Wat gebeurt er in je lichaam? Bij hooikoorts herkent je immuunsysteem allergenen als indringers en bestrijdt ze door talrijke stoffen aan te maken, zoals histamine. Deze afweerreactie van het lichaam veroorzaakt de meeste hooikoorts klachten en allergische reacties.

Symptomen van hooikoorts, zoals niezen en jeuk, een loopneus of verstopte neus en jeukende, rode en tranende ogen, wijzen erop dat het lichaam meer histamine produceert en niet in staat is hiermee om te gaan. 

Niezen, een symptoom bij hooikoorst

Niezen

Het inademen van pollen en andere allergenen kan de neus irriteren en leiden tot de aanmaak van histamine. Dit resulteert in het niezen bij hooikoorts.

Loopneus, een symptoom bij hooikoorts

Loopneus

Pollen en andere allergenen kunnen de neus irriteren. Om deze irritatie te stoppen maakt de neus meer slijm aan dan normaal. Het resultaat hiervan is dat je bij hooikoorts last kunt krijgen van een loopneus.

Verstopte neus, een symptoom bij hooikoorts

Verstopte neus

Een verstopte neus kan ontstaan wanneer allergenen en andere vreemde elementen de neus binnenkomen. Wanneer de weefsels en bloedvaten in de neus geïrriteerd raken, treedt er zwelling op. Dit geeft het gevoel van een verstopte neus.

Jeukende, rode en tranende ogen een symptoom bij hooikoorts

Jeukende, rode en tranende ogen

Pollen die tijdens het pollenseizoen de ogen bereiken, kunnen voor hooikoorts klachten als jeukende, rode of tranende ogen zorgen. Het is daarom belangrijk om je contactlenzen zorgvuldig te wassen. De pollen en andere deeltjes die de ogen irriteren kunnen aan de lenzen blijven plakken. Heb je last van hooikoorts en draag je contactlenzen? Let hier dan extra goed op tijdens het pollenseizoen. Allegra fexotabs of Allegra Neusspray Duo wordt gebruikt om de symptomen van hooikoorts te verlichten.

Hoe kan je de hoeveelheid pollen in je huis verminderen?

Heb je last van hooikoorts, en ervaar je veel klachten tijdens het pollenseizoen? Dan doe je er natuurlijk alles aan om de pollen buiten je huis te houden.


We helpen je het aantal pollen in huis te verminderen met de volgende handige tips:

  • Vermijd in de middag openlucht, omdat op dat moment de hoeveelheid pollen in de lucht het hoogst is. Vermijd met een open raam slapen.
  • Neem na je terugkeer naar huis een douche en was je kleren. Zo vermijd je dat pollen die hooikoortsklachten veroorzaken je huis binnenkomen.
  • Probeer regelmatig je huis schoon te maken en het aantal voorwerpen tot een minimum te beperken. Dit voorkomt allergische reacties door bijvoorbeeld huisstofmijt. 
  • Kussenslopen en matrassen met kunststofvezels helpen voorkomen dat allergenen zich in je beddengoed ophopen. Het is ook nuttig om onnodige voorwerpen (zoals extra kussens) van het bed te verwijderen als je last hebt van allergieën. 
  • Als je om de 7 tot 14 dagen het beddengoed in warm water wast, helpt dit ook bij het verlichten van de klachten van hooikoorts en allergieën. Laat de was niet buiten drogen! 
  • Het schoonhouden van de ventilatiekanalen kan helpen om de hoeveelheid stof in huis te verminderen. Zo beperk je allergieën door huisstofmijt.
  • Overweeg de aankoop van een luchtfilter met een hoge filtercapaciteit, of een elektrostatisch filter. De installatie van een luchtfilter in huis helpt de hoeveelheid allergenen te beperken. Het helpt ook om pollen en schimmels uit de lucht te verwijderen, met als resultaat minder allergische reacties en hooikoortsklachten. 

Wij verstrekken productinformatie en kunnen geen medisch advies geven over een specifieke medische aandoening. Neem contact op met een zorgverlener voor vragen over uw medische toestand of die van een familielid. Als er sprake is van een noodgeval, neem dan contact op met uw plaatselijke spoedeisende hulpafdeling. Voor het melden van bijwerkingen kunt u een e-mail sturen naar: dso.nl@centrafarm.nl